Smaczne pomysły na sylwestra

Sylwester, którym świętuje się koniec starego i nadejście nowego roku, to u większości ludzi możliwość zorganizowania przyjęcia w domu, by w lubianym towarzystwie dobrze się bawić. Taka domówka nie może obejść się bez jedzenia. Można jednak nie mieć większego pomysłu na to, co przygotować na sylwestra, warto pomyśleć o niewielkich przekąskach, którymi każdy będzie mógł się częstować.

Idealne do świętowania

Tym, na co trzeba zwrócić uwagę podczas szykowania jedzenia na sylwestra, by było ono nie tylko smaczne, ale też łatwe do zjedzenia. Raczej podczas podobnej imprezy nie chce się cały czas siedzieć przy stole i objadać, a raczej tańczyć. Podawane też dania powinny pasować do alkoholu, jak i gustu. Warto wybrać coś, co jest lubiane, jak i niezbyt trudne do przygotowania, bo to nie jedzenie podczas sylwestra odgrywa największą rolę.

Poniżej podano przepisy na dwie sylwestrowe opcje, które warto wypróbować nie tylko przy tej okazji.

Tartinki z łososiem i twarożkiem

Taka mała przekąska będzie łatwa do zjedzenia, a przy tym będzie wykwintnym towarzyszem innych potraw i efektownie się prezentował.

Składniki na około 40 tartinek

  • pumpernikiel
  • ok. 200 g twarożku
  • pęczek szczypiorku
  • ok. 100 g łososia wędzonego
  • 1 łyżeczka kefiru
  • pieprz czarny (ok. 1/2 łyżeczki)
  • zioła prowansalskie lub przyprawy do sałatek (niecała łyżeczka)

Wykonanie

Szczypior posiekać drobno, dodać do twarożku. Doprawić przyprawami i jeśli twarożek jest gęsty, to dodać kefir, jeśli nie, to pominąć ten składnik. Wymieszać.
Na pieczywo nałożyć serek, na to mały, kwadratowy kawałek łososia i ponownie porcję sera. Przykryć drugą kromką i pokroić na niewielkie kwadraty – kanapeczki. Podawać na paterze.

Żółta sałatka z tuńczykiem

Efektownie wyglądająca za sprawą słodkiej kukurydzy to opcja nie tylko smaczna, ale również zdrowa, bo pełna witamin i składników odżywczych.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju (tj. w sumie ok. 380 g)
  • 1 cebula
  • 250 g sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 150 g majonezu (czyli kilka łyżek)

Wykonanie

Żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę.
Z tuńczyka odlać część oleju.
Kukurydzę odcedzić i wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Dodać majonezu bez żałowania. Wszystko wymieszać. Podawać po przygotowaniu.